Samen steken boer op het land werkzaamheden schoon spuiten asperges afdekken zonsondergang groei van de asperge

Hoe bereid ik asperges?

De asperge is een veelzijdige groente. Je kunt 'm koken, roerbakken, grillen op de barbecue, smoren in room... allemaal heerlijk. De asperge smaakt zelfs goed rauw in een salade.

Witte asperges

Zorg dat je de asperges eerst schilt.

Leg de asperges in kokend water. Vanaf het moment dat het water weer zachtjes kookt, houd je de volgende kooktijd aan; AAA: 12 min, AA: 10 min, A: 8 min. Laat de asperges daarna ongeveer 10 minuten nagaren. Dat doe je door ze in het hete water te laten staan, met gesloten deksel en de warmtebron uit.

Je kunt de asperges ook in koud water op het vuur zetten en zachtjes aan de kook brengen. Kookt het water? Zet de warmtebron dan uit en laat de asperges nagaren in gesloten pan. Daarbij kun je de volgende tijden aanhouden; AAA: 15-20 min, AA: 12-15 min, A: 10-12 min.

De asperges zijn gaar als je met een vork makkelijk in de ondereinden kunt prikken.

Roerbakken

Witte (geschild) en groene asperges zijn allebei heel geschikt om te roerbakken. Hoe? Snijd de asperges eerst in plakken. Wok ze kort ongeveer 2 minuten in (kokos)olie. Houd je van zachte asperges? Laat ze dan iets langer in de pan. Voeg aan het einde eventueel een klein beetje gembersiroop toe voor een Aziatische touch.

Asperges op de barbecue

Witte asperges zijn heerlijk op de barbecue. Leg ze los of gewikkeld in aluminiumfolie met kruidenboter op het rooster.

Groene asperges

Was de asperges onder de kraan en snijd de onderkant er af. Dat doe je op het punt dat het mes makkelijk door de asperge gaat. Gebruik je de dikste maat asperges? Schil dan het onderste gedeelte.

Je kunt groene asperges op verschillende manieren bereiden. Kook ze in water tot ze beetgaar zijn (ongeveer 8 tot 10 min, afhankelijk van de dikte). Of bak ze in de pan of op een bakplaat met een klein beetje olijfolie en kruiden (bijvoorbeeld Italiaanse kruidenmix). Asperges zijn ook heerlijk gegrild. Plaats ze daarvoor ongeveer 10 min onder een voorverwarmde grill. Ook roerbakken is een lekkere optie. Roerbak de asperges los of met andere groeten.

Paarse asperges

Paarse asperges zijn iets zoeter van smaak en bevatten tonen van noten. Paarse asperges komen het beste tot hun recht als ze rauw gegeten worden, bijvoorbeeld in een salade. Daarvoor hoef je de asperges alleen even vooraf te wassen. Haal ook een klein stukje van de onderkant af. Schillen is niet nodig. Wil je jouw aspergesalade er echt feestelijk laten uitzien? Voeg rauwe stukjes witte en groene asperges toe voor een kleurrijk festijn! Je kunt paarse asperges ook koken. Maar let op, kook ze niet langer dan een paar minuten, anders verliezen ze hun kleur.

Maak je website met Websitemachine.nl